Anxietatea, din două perspective
Cititorii ne-au spus că una dintre cele mai trăite emoții din ultima perioadă a fost anxietatea, așa că ne-am dorit să aflăm mai multe despre acest sentiment. Astfel, l-am invitat pe Andrei Lasc, autor pe site-ul Bookster, să ne răspundă la câteva întrebări despre temerile pe care le simte și despre cum le gestionează. De asemenea, am rugat-o pe Gina Enache, psiholog clinician în cadrul clinicii Mind Education să ne prezinte persepectiva specialistului. Ea ne-a vorbit despre cum îi putem ajuta pe cei dragi care se confruntă cu anxietate și despre prejudecățile pe care le-a întâlnit referitoare la această stare.
Andrei Lasc, autor 07:07
Cum ai descrie acele momente intense cuiva care nu a trecut niciodată prin asta?
Anxietatea e ca un papagal care-mi stă pe umăr și îmi repetă aceleași scenarii pesimiste la infinit. Doar eu îl văd, doar eu îl aud și puține lucruri îl fac să tacă din gură.
La început era simpatic – mă proteja de pericole reale, dar pe măsură ce am crescut cu el pe umăr, scenariile lui au ajuns de la secțiunea „Ghid de supraviețuire” la secțiunea „SF”. Problema e că uneori îl ascult cum turuie scenarii total ilogice și mă trezesc cu pulsul în tâmple și cu furnicături pe șira spinării, convins că are dreptate. Și e complicat să le explic celor dragi de la ce am starea asta – doar eu îl văd și îl aud.
Anxietatea nu trece cu „calmează-te” sau „hai că n-ai de ce”. Cu atât mai puțin nu trece cu „potolește-te” – asta îl face să croncăne și mai tare. În cazul meu trece cu respirat adânc și cu plimbări lungi, iar când se mai liniștesc gândurile, uneori ajută și umorul. Iar în relații cu alții, mă ajută să fiu întrebat ce simt și ce gânduri îmi zboară prin cap (de multe ori fără să primesc rapid soluții), ci doar să fiu ascultat.
Ai avut un „aha! moment” în care ai realizat că acel ceva care nu era în regulă este de fapt, anxietate? La ce vârstă?
Din ce îmi amintesc, am fost mereu un copil mai sperios. Din fericire, anxietatea mea e destul de blândă, nu am avut momente de hiperventilație în care să clachez, dar a fost mereu acolo, pe un umăr, șoptindu-mi scenarii.
Am conștientizat că am papagalul ăsta pe umeri prin al II-lea an de facultate, când am început primul proces de psihoterapie. Atunci am învățat să observ gândurile recurente și să mă prind care-s ale mele și care-s ale lui.
Există vreo carte sau autor care te-a ajutat să treci prin momentele dificile?
„Legături pierdute”, de Johann Hari. Deși cartea e despre depresie, m-a ajutat mult să înțeleg care-s lucrurile importante din viața mea și cum mă influențează când/dacă le pierd. De cele mai multe ori gândul că ai putea pierde o conexiune importantă poate duce la anxietate. De exemplu, senzația că viitorul e nesigur ne agită pe mulți dintre noi și e important să găsim variante prin care să simțim că avem un pic de control asupra lui.
„Big Magic”, de Elizabeth Gilbert. E o carte despre creativitate și cât ține de noi să ne vină ideile ALEA. Citind-o mi-am dat seama că e OK să simt anxietate când mă apuc de un proiect nou sau când îmi vine o idee nouă. E un sentiment uman și o bună parte din procesul creativ nu e în controlul meu direct. Așa că învăț zi de zi să am încredere în proces, în timp ce îmi creez o disciplină.
Gina Enache, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental
Care crezi că este cel mai mare obstacol pentru cineva care se luptă cu gestionarea anxietății?
Sunt multe provocări când vorbim despre anxietate, pentru că este o stare complexă care înglobează mai multe emoții, gânduri și comportamente. Totuși, cred că cea mai mare provocare este comportamentul de evitare. De ce? Pentru că atunci când oamenii evită o stare, o sarcină, o activitate, o persoană, când nu stau în contact cu ceea ce simt, ei se distanțează de nevoile lor emoționale și sarcinile pe care le au se vor prelungi tot mai mult. De asemenea, evitarea are un impact negativ asupra încrederii și siguranței pe care o simt ceilalți în relație cu persoana care evită.
Care sunt prejudecățile legate de anxietate pe care le auzi cel mai des?
Sunt două prejudecăți pe care le aud des:
- Anxietatea este un moft. Oamenii care nu au avut încă simptome de anxietate cred că nu este o condiție medicală reală, că este doar în „mintea celuilalt” sau se preface. Atunci când nu ai experiența asta și nu înțelegi foarte bine faptul că vorbim despre un dezechilibru chimic, niște hormoni și neurotransmițători lipsă sau în exces, este dificil să crezi.
- Oamenii anxioși ar trebui să își schimbe starea imediat, odată ce le spui că nu e real ce simt ei.
Cum putem sprijini o persoană anxioasă?
Cel mai simplu mod în care putem ajuta o persoană anxioasă este să rămânem noi înșine prezenți emoțional fără să încercăm să îl facem pe celălalt „să se simtă mai bine”. Adică să îi lăsăm spațiu să se simtă confortabil în preajma noastră cu tot cu anxietate. Mesajele pe care le transmitem sunt „îmi pasă de tine”, „ești important/ă pentru mine”, „sunt alături de tine și când este greu”. Îi oferim siguranță și acceptare. Desigur, asta înseamnă să ne reglăm propriul disconfort atunci când celălalt se simte anxios, și uneori este bine să cerem la rândul nostrum sprijin pentru asta.
Împărtășește cu prietenii tăi!
Ce este Bookster?
Mai mult decât o platformă, Bookster este o experiență faină. Colegii tăi sunt mai fericiți, iar entuziasmul lor se reflectă la nivelul business-ului.
Citește mai multe articole:
Cele mai citite cărți din această vară
Cele mai citite cărți la Bookster în această vară Vara care tocmai a trecut ne-a adus un moment de respiro, o oportunitate de a ne
A la carte
A la carte Problema de adult, pe care nu am anticipat-o, a fost cât de des trebuie să răspund la întrebarea: „Ce mănânc azi?”. O
Măsurarea ROI-ului inițiativelor de învățare a angajaților
Măsurarea ROI-ului inițiativelor de învățare a angajaților Într-o economie bazată pe cunoaștere, organizațiile recunosc că investiția în învățare și dezvoltare este importantă pentru stimularea inovației
Crearea unui parcurs de învățare pentru un specialist în resurse umane
Crearea unui parcurs de învățare pentru un specialist în resurse umane Dezvoltarea angajaților este esențială pentru succesul pe termen lung al oricărei organizații. În special
A început a V-a ediție a Kitului de Vacanță
A început a V-a ediție a Kitului de Vacanță Vară de vară, când soarele strălucește cu putere, iar gândurile noastre se îndreaptă spre relaxare și
Dezvoltarea angajaților: resurse alternative la cursurile online
Dezvoltarea angajaților: resurse alternative la cursurile online Pe lângă îmbunătățirea competențelor, investiția în dezvoltarea profesională și personală a angajaților contribuie și la creșterea productivității, retenția