1) După doi ani de restricții (2020 și 2021), 2022 a fost un an al revenirii la normalitate pentru activitatea Bookster? Sau, dimpotrivă, a avut un trend descrescător? (evoluția împrumuturilor de carte pe care le-ați înregistrat față de 2021, evenimente deosebite, etc)

Anul 2022 a venit la rândul lui cu noi provocări și incertitudini, iar mulți români au găsit, din fericire, confort în poveștile din cărți. Angajații din companiile care oferă acces la Bookster au împrumutat peste un milion de lecturi prin intermediul serviciului nostru. Comunitatea booksterilor a trecut astfel de 100.000 de cititori, care în 2022 au parcurs peste 125 de milioane de pagini.

Desigur, contextul prezent și-a lăsat amprenta asupra preferințelor de lectură. Cele mai populare cărți de dezvoltare personală au fost cele din categoria finanțelor personale. Se pare că cititorii noștri au început să se preocupe de siguranța lor financiară, poate ca o lecție a pandemiei, dar și ca o pregătire în fața unei crize economice. De asemenea, odată cu eliminarea tuturor restricțiilor de călătorie în afara țării, s-a observat o creștere a interesului pentru cărțile despre călătorii, fie ele biografii sau beletristică.

2) Care este publicul cu cel mai mare consum de carte de la Bookster (sexe, grupă de vârstă, ocupație, educație)? Un scurt profil al publicului care împrumută cărți.

Avem cititori din toate industriile, cu ocupații diverse: contabili, ITiști, oameni de vânzări și de marketing, lucrători comerciali, curieri și tot așa. De asemenea, ei se regăsesc în etape diferite ale carierei lor – juniori, specialiști în diverse domenii sau manageri.

În plus, știm din discuțiile cu ei că obișnuiesc să împrumute lecturi prin Bookster și pentru copiii sau părinții lor.

3) Cum v-a afectat inflația în activitatea în 2022? Cum au reacționat consumatorii?

Nici Bookster nu a fost ferit de impactul inflației, care ne-a afectat costurile, mai ales că o parte esențială a serviciului nostru este reprezentată de livrarea cărților împrumutate. Din fericire, însă, abonații noștri nu au simțit acest lucru, Bookster fiind un serviciu pe care compania la care ei lucrează îl oferă în mod gratuit.

Așa cum spuneam mai sus, însă, am observat un interes crescut din partea cititorilor pentru zona de finanțe personale, așa că în 2022 ne-am străduit să aducem mai multă resurse în platformă care să satisfacă această cerere crescută.

4) Care au fost domeniile/categoriile de carte care au avut cele mai bune accesări în 2022 la Bookster?

Pe lângă preocuparea pentru finanțe și investiții, provocările anului trecut au menținut interesul crescut în rândul booksterilor pentru lecturile axate pe dezvoltarea personală, cu accent pe înțelegerea emoțiilor. Alături de interesul crescut pentru subiectul bunăstării psihice, a existat o cerere în creștere considerabilă și pentru cărțile care tratează comunicarea mai bună între colegi, posibil datorată revenirii la birou.

Titlurile de romance și mister sunt în topul alegerilor fanilor beletristicii, acest trend menținându-se din 2021. Am constatat că a existat și un interes crescut pentru cărțile despre alte culturi și civilizații, cu accent pe experiențele femeilor din regimuri opresive din afara Europei. De asemenea, la fel ca în 2021, cel de-al Doilea Război Mondial a rămas un subiect intens explorat printre abonații Bookster.

5) Care sunt estimările dvs. pentru 2023 în privința interesului pentru cărții la Bookster?  

În 2023 ne dorim să aducem în platforma noastră mai multe lecturi din domeniile pentru care booksterii și-au exprimat interesul în ultima perioadă. Astfel, vom diversifica selecția de lecturi prin cărți, articole și discursuri despre gestionarea stresului, finanțe personale, călătorii, carieră, științe exacte atât pentru copii, cât și pentru adulți. De asemenea, vom pune accent și pe conținutul de dimensiuni reduse, inclusiv pe suport audio sau digital, care să poată fi ușor de strecurat într-o pauză sau pe drumul spre birou.

6) Care au fost primele 10 titluri de cărți de autori români, care au avut cele mai mari vânzări în 2022, în compania dvs. de distribuție? (nu contează anul apariției și fără cărți școlare) Solicitarea noastră include și cifrele aferente vânzărilor pentru fiecare titlu, pe 2022.

 

Top 10 titluri de autori români

 

TitluAutor
Ziua în care m-am iubit cu adevaratAndreea Săvulescu
Mindfulness urbanGaspar Gyorgy
InocențiiIoana Pârvulescu
Legendele OlimpuluiAlexandru Mitru
Sănătatea are gust. Ghid pentru slăbitDr. Mihaela Bilic
Străinul de lângă mineIrina Binder
Trăiește autenticAndreea Săvulescu
Iubește și fii iubit(ă)Domnica Petrovai
Inteligența materieiDumitru Constantin Dulcan
Musai ListOctavian Pantiș
7) Care au fost primele 10 titluri de cărți de autori străini, care au avut cele mai mari vânzări în 2022, în compania dvs? (nu contează anul apariției) Solicitarea noastră include și cifrele aferente vânzărilor pentru fiecare titlu, pe 2022.

 

Top 10 titluri de autori străini

 

TitluAutor
Când corpul spune nuDr. Gabor Maté
Pacienta tacutăAlex Michaelides
Acolo unde canta raciiDelia Owens
Atomic HabitsJames Clear
Tată bogat, tată săracRobert T. Kiyosaki
Arta subtilă a nepăsăriiMark Manson
Un bărbat pe nume OveFredrik Backman
Povestea meaMichelle Obama
Cele cinci limbaje ale iubiriiGary Chapman
Despre somnMatthew Walker

Experiența Bookster aduce cărțile mai aproape de oameni, inspirând angajații din peste 1.200 de companii să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 140.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate. Printre companiile care iubesc Bookster se numără Banca Transilvania, Kaufland, eMAG și Accenture.

Teodora Rădulescu
Teodora Rădulescu, CEO Bookster