În fiecare an, milioane de oameni hotărăsc să facă schimbări în viața lor. Decidem să mâncăm mai sănătos, să facem exerciții fizice mai des și să dormim mai mult. Pentru o vreme, ne antrenăm, mâncăm legume și viața noastră pare că se schimbă în bine. Dar apoi se întâmplă ceva. Pe măsură ce săptămânile trec, începem să nu ne mai ținem de plan. Nu ne ținem de program o zi, apoi o săptămână, apoi o alta. În curând, uităm ce ne-am propus.

De ce este atât de greu să facem schimbări de durată în viața noastră de zi cu zi?

BJ Fogg, expert în studiul comportamentului uman și autorul cărții „Obiceiuri mici. Schimbări mari”, are un răspuns: ne propunem prea mult de la noi la un moment dat – de exemplu, începem de prima dată cu un regim zilnic drastic sau ne propunem să facem sport 2 ore pe zi în loc să construim o nouă rutină de fitness de 10 minute acasă. Problema cu această abordare este că schimbarea e prea bruscă. Odată ce entuziasmul inițial scade, obiceiurile și corpul nostru încep să protesteze, iar motivația scade.

Dar nu trebuie să fie așa.

Fogg explorează crearea unei schimbări durabile cu ajutorul obiceiurilor mici si explică faptul că motivația și voința singure nu garantează succesul. Explică modul în care se declanșează atât obiceiurile bune, cât și cele rele și de ce este atât de important să ancorăm noile comportamente în cele existente, de rutină.

Crearea unei schimbări pozitive poate fi ușoară, dar necesită o nouă abordare.

Toată lumea vrea să facă schimbări. Unii oameni își doresc vieți mai sănătoase, alții se concentrează să devină mai productivi sau mai creativi. Există însă, un decalaj considerabil între ceea ce noi vrem să facem și ce facem de fapt. De obicei, credem că această deconectare se datorează lipsei de voință din partea noastră. Însă nu e adevărat.

Dacă ai eșuat vreodată în adoptarea unui nou obicei pozitiv, există șanse mari să te fi învinovățit că nu ai fost suficient de disciplinat și de motivat. Însă, dacă încerci să asamblezi ceva, dar constați că instrucțiunile sunt greșite și că lipsesc piese, vei eșua, va fi frustrant, dar bineînțeles că nu te vei învinui.

Ce poți face diferit?

În primul rând, nu mai da vina pe tine. Dacă ți-a fost greu să faci o schimbare în trecut, probabil că ai făcut-o greșit. În al doilea rând, trebuie să împarți în bucăți ușor de gestionat aspirațiile. Această metodologie produce schimbări durabile, spune BJ Fogg.

Dacă doriți schimbări pe termen lung, începeți cu pași mici.

La întrebarea ce determină schimbarea comportamentală, autorul a găsit trei răspunsuri în cercetarea sa privind formarea obiceiurilor: epifaniile, schimbările de mediu și micile modificări aduse obiceiurilor existente.

Epifaniile, adică revelațiile bruște și schimbările de mediu sunt adesea lucruri pe care nu le putem controla. Așa că autorul s-a concentrat pe acțiunile mici care durează mai puțin de un minut, cum ar fi folosirea aței dentare doar la un dinte. Ideea este că pornind cu pași mici facem sarcina mai ușoară. Acest lucru creează o buclă de feedback care, în timp, se transformă în „noi obiceiuri”. Și cel mai important, un obicei mic este ușor de însușit.

Trei variabile cheie care conduc comportamentul

Fie că este vorba de prepararea cafelei, de dușul de dimineață sau de perierea dinților, există trei factori care influențează aceste obiceiuri: există motivație, adică dorința ta de a le face, există abilitatea sau capacitatea de a le duce la bun sfârșit și există instrucțiuni. Când toate cele trei variabile coincid, comportamentul devine mult mai probabil să se întâmple. Sigur, motivația singură inspiră ocazional oamenii să facă lucruri extraordinare. Dar, în general, nivelurile de motivație ale oamenilor nu sunt atât de mari, motiv pentru care vor întreprinde doar acțiuni care sunt confortabile în limitele abilităților lor.

Autorul vorbește în carte și despre un obicei la care mulți dintre noi ar dori să renunțe: verificarea conturilor de pe rețelele de socializare. Ajungem să facem acest lucru pentru că toate cele trei variabile sunt îndeplinite. Este o activitate plăcută, ceea ce este motivant și este ușor, deoarece la urma urmei, telefonul este deja în mâinile noastre. Toate acestea înseamnă că, cu cât este mai ușoară o acțiune, cu atât este mai probabil să o faci.

Motivația poate fi suficientă pentru o singură dată, dar nu este suficient pentru schimbare susținută.

Schimbarea durabilă înseamnă să faci aceleași lucruri zi de zi. Și asta este ceva ce mulți oameni uită. În loc să se concentreze asupra a ceea ce pot face acum, ei sunt concentrați pe aspirații. Astfel, simplificarea comportamentelor dorite este o abordare excelentă.

Comportamentul uman este condus atât de ceea ce suntem motivați să facem, cât și de ce putem. Acest lucru înseamnă că avem tendința să „culegem fructele de pe crengile joase”, să facem lucrurile ușoare. Aici este cheia obiceiurilor mici.

Și mai pe scurt, uite care este anatomia micilor obiceiuri:

  1. Momentul Ancoră – îți reamintește să inițiezi noul obicei pe care vrei să ți-l însușești;
  2. Versiunea redusă a noului obicei – efectuezi o bucată mică;
  3. Sărbătorești imediat – te feliciți.

Dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a construi comportamentul dorit:

  1. Stabilește ce îți dorești;
  2. Explorează acțiunile comportamentale;
  3. Află care sunt comportamentele compatibile;
  4. Începe cu pași mici;
  5. Găsește un impuls declanșator eficient;
  6. Sărbătorește succesul;
  7. Rectifică, recapitulează, dezvoltă.

Tips&tricks

Simplifică acțiunea, astfel încât efectuarea ei să fie compatibilă și cu niveluri scăzute ale motivației.

Sărbătorește micile succese – un sentiment pozitiv alături de umor, pot influența orice comportament.

Îți poți alege ancorele completând spațiile libere: După ce…, am să… .