5 titluri recomandate de Barack Obama

Așa cum spune Obama, „deși fiecare dintre noi are destule care să-l țină ocupat – muncă, familie, obligații sociale și voluntariat – arta și literatura ne pot oferi o scăpare care să ne amplifice experiențele zilnice”. Noi am adunat într-o colecție o parte din titlurile pe care fostul președinte le-a recomandat de-a lungul anilor, iar în acest articol, ți le prezentăm pe cinci dintre preferatele noastre. 

 

Factfulness (sau de ce lucrurile stau mai bine decât crezi) – Hans Rosling

#LumeaExplicată; #PsihologieComportamentală; #SociologieȘiAntropologie

 

Când ne sunt adresate întrebări simple despre tendințele globale – ce procent din populația lumii trăiește în sărăcie sau de ce crește populația globală, ori cum se face că procentul de fete care își finalizează studiile este mai mare decât cel al băieților? – răspundem greșit sistematic.

În Factfulness, Hans Rosling, prezintă zece instincte care ne distorsionează modul de a privi lucrurile – de la tendința de a împărți lumea în două tabere, până la felul în care percepem informațiile oferite de media și la modul în care ne raportam la progres. Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale.

 

Cântecul lui Solomon – Toni Morrison

#IstorieȘiCultură; #Filozofie

Naraţiunea acestui roman este plină de rezonanţe lirice, simboluri biblice, metafore, secrete stranii, fantome, tradiţii folclorice şi mituri. Galeria personajelor aminteşte de Faulkner, prin excentricitate, extravaganţă şi complexitate.

Temele cărţii sunt universale: efortul de autocunoaştere, obsesia avuţiei, dragostea nemărginită pentru semeni, nebunia provocată de suferinţe sufleteşti sau setea de răzbunare. O poveste captivantă, plină de simboluri, ce îndeamnă la profundă meditaţie.

 

A șasea extincție – Elizabeth Kolbert

#LumeaExplicată; #Natură

În ultimele 500 de milioane de ani, au existat cinci extincții în masă, când diversitatea vieții pe Pământ a scăzut brusc și în mod dramatic. Oamenii de știință din toată lumea monitorizează în prezent cea de a șasea extincție, despre care s-a spus că va fi cea mai devastatoare de la impactul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor. De data aceasta, cataclismul suntem noi.

Într-un stil sincer, amuzant și plin de informații, Elizabeth Kolbert ne explică de ce și cum au alterat oamenii viața pe planeta Pământ, într-un mod în care nu a mai făcut-o nici o altă specie.

 

Până la capătul pământului – David Grossman

#PsihologiaRelațiilor; #HistoricalFiction

Până la capătul pământului este o cutremurătoare poveste despre iubire și prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul oamenilor. Personajul central al cărții, Ora, o femeie abia despărțită de soț, pleacă într-o excursie prelungită prin Israel, cu rucsacul în spate, însoțită de iubitul ei din tinerețe, Avram.

Pentru Ora, excursia este însă, mai degrabă o fugă din realitate: fiul ei, Ofer, a plecat într-o misiune de luptă, iar femeia este convinsă că, atâta timp cât ea nu află nicio știre din lumea reală, băiatul ei este în siguranță. Pe parcursul excursiei, cei doi vechi iubiți rememorează și reconstruiesc ciudatul triunghi conjugal ce le-a marcat destinul, precum și momentele de răscruce ale vieții lor într-o lume unde războiul pare a fi o realitate permanentă.

Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr

#Mister; #HistoricalFiction; #PsihologiaRelațiilor

Romanul urmează vieţile a două personaje, Marie-Laure – o tânără franţuzoaică lipsită de vedere – şi Werner – un orfan de origine germană – , care ajung să se întâlnească în timp ce amândoi încearcă să depăşească suferinţa fizică şi psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv vieţile generaţiilor viitoare. Povestea lor e, însă, şi a unui misterios diamant, în căutarea căruia se află ofiţerii germani şi despre care se spune că îi va oferi posesorului viaţă veşnică, dar niciodată fericire. Dincolo de farmecul naraţiunii, cititorul va regăsi un mesaj legat de importanţa solidarităţii şi a iubirii aproapelui.

 

Împărtășește cu prietenii tăi!
Ce este Bookster?
Ce este Bookster?

Mai mult decât o platformă, Bookster este o experiență faină. Colegii tăi sunt mai fericiți, iar entuziasmul lor se reflectă la nivelul business-ului.

Vezi toate articolele!

Citește mai multe articole:

Noutăți

Talentul ascuns al booksterilor

Talentul ascuns al booksterilor Primăvara aceasta, ne-am întrebat care sunt modurile surprinzătoare în care ies la suprafață calitățile fiecăruia dintre noi. Gândindu-ne că fiecare cititor

Facem din citit un obicei îndrăgit