Cele mai citite cărți la Bookster în această vară
Vara care tocmai a trecut ne-a adus un moment de respiro, o oportunitate de a ne bucura de soare și de timp liber cu o carte bună în mână. Pentru cei curioși să afle care au fost titlurile care le-au ținut booksterilor companie, am pregătit o listă cu cele mai citite cărți ale verii lui 2024.
Am împărțit topul în patru categorii: beletristică, biografii, dezvoltare personală și parenting pentru a vă oferi o sursă de inspirație, indiferent de stilul preferat. Sperăm să găsiți aici următoarea voastră lectură.
Top 10 cărți de beletristică
Iată cele mai citite cărți de beletristică ale verii lui 2024, titluri care au adus emoție, suspans și aventură în zilele însorite.
Locul 10 – Un bărbat pe nume Ove, Fredrik Backman
Ove este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina, un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Într-o dimineață însă, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod. Printr-o serie de întâmplări amuzante și înduioșătoare, își va recăpăta viața pe care el însuși o credea pierdută.
Locul 9 – Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, Fredrik Backman
Protagonista romanului este Elsa, care are șapte ani și o inteligență tăioasă și necruțătoare. Ceea ce o face să fie diferită, dar și marginalizată. Singura care o înțelege și care-i cultivă aplombul este bunica, fost medic în zone calamitate, privită la rândul ei de ceilalți drept o nebună excentrică. Bunica inventează pentru Elsa povești unde toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie sa fie normal, iar scopul este să o pregătească pentru ceea ce urmează să afle și să i se întâmple în viață.
Locul 8 – Furia, Alex Michaelides
Lana Farrar este o vedetă de cinema retrasă din activitate și una dintre femeile faimoase din lume. În fiecare an își invită prietenii apropiați să fugă de vremea urâtă englezească și să petreacă Paștele pe insula ei idilică din Grecia.
Ceea ce urmează este un joc de-a șoarecele și pisica – o bătălie a inteligențelor plină de răsturnări de situație, cu un punct culminant zguduitor.
Locul 7 – Privighetoarea, Kristin Hannah
Când un căpitan neamț își stabilește cartierul general în casa lui Vianne, ea e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață. Pe când sora sa, Isabelle, este o puștoaică rebelă de optsprezece ani, care se îndrăgostește de Gaëtan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii. Atunci când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței.
Locul 6 – Dune, Frank Herbert
Succesul filmului a inspirat o nouă generație de cititori să descopere mai multe despre viitorul distopic imaginat de Frank Herbert. Acțiunea romanului care începe seria „Dune” se desfășoară pe planeta Arrakis, unde Paul Atreides se va transforma în misteriosul Muad’Dib. Eroul va ajunge să se răzbune pe cei care i-au trădat familia și va împlini cel mai vechi și cel mai arzător vis al omenirii.
Dacă preferi să o citești în limba nativă a autorului, găsești aici ediția în limba engleză.
Locul 5 – Totul se termină cu noi, Colleen Hoover
Colleen Hoover spune povestea lui Lily Bloom, care îl cunoaște pe Ryle Kincaid și se simte imediat foarte atrasă de el, iar viața i se schimbă brusc. El însă respinge categoric ideea de a avea o relație serioasă și de lungă durată. Când totuși Lily pare să devină excepția de la regulă, în viața ei reapare brusc Atlas Corrigan, prima ei iubire, iar tot ce a clădit împreună cu Ryle amenință să se destrame.
Ediția în limba maghiară se află aici.
Locul 4 – Pacienta tăcută, Alex Michaelides
Booksterii au fost curioși de ce pictorița Alicia, care avea o viață aparent perfectă, și-a împușcat soțul de cinci ori, iar apoi nu a mai zis niciun cuvânt. La fel de curios este și Theo Faber, un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu ea, iar hotărârea de a o face să-i dezvăluie motivul crimei îl poartă pe un drum plin de primejdii.
Locul 3 – Menajera, de Freida McFadden
În acest thriller psihologic, urmărim povestea lui Millie, care primește un job ca menajeră în casa familiei Winchester. Speră ca acesta să fie primul pas în a se reinventa, a deveni altcineva. Dar va descoperi că în acea casă există secrete mai întunecate decât ale ei.
Daca ai citit deja primele două volume ale seriei, găsești al treilea volum aici, proaspăt sosit în platforma Bookster. Iar dacă vrei să afli mai multe despre procesul de creației al autoarei, îți recomandăm articolul „Menajera, după ultima pagină”.
Locul 2 – Acolo unde cântă racii, Delia Owens
După câțiva ani de la apariție, continuă să fie populară și să rămână în top cartea despre Kya Clark, Fata Mlaștinii, acuzată de crimă. Aflat pe lista clubului de lectură a lui Reese Witherspoon, romanul spune o poveste plină de mister care se petrece în Carolina de Nord a anului 1969.
Locul 1 – Cât timp înfloresc lămâii, Zoulfa Katouh
Înainte de izbucnirea revoluției siriene, Salama e o fată fericită dintr-o familie armonioasă, unită prin afecțiune și tradiție.
Însă, ea ajunge să îndeplinească atribuții de chirurg la spitalul local, iar membrii familiei ei își pierd viața sau dispar în război; singura supraviețuitoare e Layla, cumnata ei. Grija față de Layla și copilașul acesteia o silește să negocieze emigrarea.
Dacă ești curios, poți asculta aici un pasaj citit de autoare.
Top 5 biografii
În acest top se află cele mai citite povești ale unor personalități care continuă să fascineze și să inspire.
Locul 5 – Friends, iubiri și marele lucru teribil, Matthew Perry
Matthew Perry povestește despre familia destrămată, care l-a crescut, despre dorința de validare, care l-a condus spre faimă, dar și despre golul interior, care nu a putut fi umplut nici măcar de cele mai mari visuri devenite realitate.
Actorul vorbește despre liniștea pe care a simțit-o în momentele de luciditate, despre experiențele trăite alături de colegii din „Friends”, dar și despre alte vedete pe care le-a întâlnit pe parcurs.
Locul 4 – Născut în afara legii, Trevor Noah
„Născut în afara legii” este povestea unui băiețel poznaș care se transformă într-un tânăr neliniștit, în timp ce se străduiește să se regăsească într-o lume în care el nu ar fi trebuit să existe. Cartea este și povestea relației dintre acest tânăr și mama sa neînfricată, rebelă și profund religioasă – coechipiera sa, o femeie hotărâtă să-și salveze fiul de povara sărăciei, a violenței și a abuzului unei lumi care, în cele din urmă, îi va amenința chiar propria viață.
Găsești aici varianta în limba engleză.
Locul 3 – Pământul făgăduinței, Barack Obama
„Pământul făgăduinței” este o relatare deosebit de intimă și de introspectivă – povestea unui om care a pus pariu cu istoria, credința unui organizator al comunității, testată pe scena mondială. Obama vorbește cu franchețe despre cum a împăcat candidatura la fotoliul prezidențial ca afro-american în care își pusese speranțele o generație îmbărbătată de mesaje de „speranță și schimbare”, cu provocările de ordin moral pe care le presupun deciziile de mare miză ce trebuie luate.
Locul 2 – Rezervă, de Henry Charles Albert David
Prințul Harry, duce de Sussex, este soț, tată, filantrop, veteran militar, promotor al bunăstării mintale și activist de mediu. Locuiește în Santa Barbara, California, împreună cu familia și cu cei trei câini ai lor. Pentru prima oară, în cartea „Rezervă”, acesta își spune întreaga poveste.
Locul 1 – Povestea mea, Michelle Obama
În memoriile ei, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume.
Top 10 cărți de dezvoltare personală
Descoperă în acest top 10 cărți de dezvoltare personală, volume care au fost printre cele mai citite și care te vor susține să îți atingi obiectivele.
Locul 10 – Terapie 1 la 1 cu sinele tău, Raluca Anton
În „Terapie 1 la 1 cu sinele tău” psihologul Dr. Raluca Anton te însoțește pas cu pas în spațiul propriei tale ființe. Tehnicile și exercițiile propuse în această carte sunt extrase din practica profesională îndelungată a autoarei și te ajută să descoperi și să integrezi părți ale sinelui tău într-o poveste coerentă, ce poate fi înțeleasă în mod rațional.
Locul 9 – Neuroplasticitatea, Leon Dănăilă
Descoperă cum poți beneficia de puterea extraordinară a creierului uman de a se regenera, de a se vindeca și de a-și menține agilitatea indiferent de vârstă. „Neuroplasticitatea” este un ghid pentru toți cei interesați de sănătate mintală și longevitate.
Locul 8 – Despre somn, Matthew Walker
Somnul repară armura sistemului nostru imunitar, ajutând în lupta împotriva elementelor maligne, prevenind infecțiile și ținând la distanță tot felul de boli. Somnul reface starea metabolică a corpului prin ajustarea în detaliu a echilibrului dintre insulină și glucoza din sânge. Somnul adecvat se leagă strâns de forma în care se află sistemul nostru cardiovascular, scăzând tensiunea arterială și în același timp menținându-ne inimile în condiții optime.
Dacă vrei să afli mai multe înainte a o împrumuta, îți recomandăm un scurt rezumat al cărții, în format audio sau de articol online.
Locul 7 – Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson
Susținându-și afirmațiile cu cercetări academice și anecdote bine plasate, Manson argumentează că, pentru a avea o viață mai bună, trebuie să știm nu cum să transformăm lămâile în limonadă, ci cum să le tolerăm mai bine. El ne sfătuiește să ne cunoaștem limitele și să le acceptăm. Aceasta este adevărata sursă a puterii. După ce ne-am acceptat temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare.
Locul 6 – Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman
Fiecare are definiția lui pentru iubire. Te-ai obișnuit, probabil, să fii întrebat ce este dragostea pentru tine. Dar astăzi, întrebarea se schimbă: tu știi ce e dragostea pentru cel de lângă tine? Știi cum îți spune ca te iubește și ce așteaptă de la tine? Daca cineva îți spune în fiecare zi că te iubește, într-o limbă pe care nu o înțelegi, de ce n-ai învăța această limbă?
Locul 5 – Elefantul din creier, Kevin Simler și Robin Hanson
În această carte sunt prezentate unele dintre motivațiile ascunse pe care le avem, construite astfel încât să servească și agendelor noastre ascunse, nu numai obiectivelor declarate oficial. După confruntarea cu acest elefant din creier, nu vom mai vedea lumea, și nici pe noi înșine, la fel.
Locul 4 – Mitul Normalității, Gabor Maté
În „Mitul normalității”, autorul își dirijează atenția către a deconstrui cele mai comune mituri despre ceea ce ne îmbolnăvește. El subliniază punctele comune ce apar între bolile indivizilor și declinul coeziunii sociale, oferindu-ne un ghid pentru sănătate și vindecare plin de compasiune.
Dacă vrei să afli mai multe înainte de a o împrumuta, ți-am pregătit un scurt rezumat audio.
Locul 3 – Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé
Autoarea ne propune zece metode surprinzător de simple prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei din organism, eliminând simptomele negative. Plecând de la informații științifice de ultimă oră și de la propriile cercetări de pionierat în biochimie, Jessie Inchauspé ne oferă sfaturi care ne pot îmbunătăți viața, indiferent de preferințele culinare.
Dacă vrei să afli despre ideile principale din carte înainte să o împrumuți, ți-am pregătit un scurt rezumat.
Locul 2 – Atomic Habits, James Clear
Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.
Pentru cei care vor să încerce „un aperitiv de lectură”, vă recomandăm un scurt rezumat al cărții, în format audio sau într-un articol online.
Locul 1 – Când corpul spune nu, Gabor Maté
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, autorul a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Este astfel o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.
Dacă vrei să afli mai multe, găsești aici rezumatul audio și pe cel sub formă de scurt articol.
Top 5 cărți pentru părinți
Iată care au fost top 10 cărți de parenting ale verii. Titluri potrivie părinților care doresc să-și îmbunătățească relația cu cei mici sau care caută sfaturi despre educația copiilor.
Locul 5 – Copilul tău citește, Oana Moraru
Părinții și profesorii sunt instructori de zbor, copiloți doar pentru o scurtă vreme, iar lectura este cel mai puternic instrument de orientare în viață. Însoțiți mințile copiilor când învață să citească și când se lasă vrăjiți de o poveste, învățați-i să gândească critic și, dacă veți urma sfaturile, direcțiile și planul acestei cărți, veți avea satisfacția de a-i vedea transformându-se în cititori îndrăgostiți de lectură.
Locul 4 – Fără țipete, Hal Runkel
„Fără țipete” este un ghid practic și eficient care te învață să construiești o relație sănătoasă cu copilul tău, indiferent de vârsta sa. Cartea îți propune strategii și principii moderne de parenting care te vor învăța să îți păstrezi controlul și să gestionezi cu calm cele mai imprevizibile situații ivite în familie.
Locul 3 – Creierul copilului tău, Daniel Siegel
Bazându-se pe date recente din diverse științe, autorii explică de ce copiii au accese de furie, se bat ori stau îmbufnați. Apoi ne învață cum să convertim fiecare „ieșire”, conflict sau teamă într-o ocazie de a cultiva o dezvoltare emoțională și intelectuală sănătoasă a copiilor, astfel încât să avem cu toții o viață echilibrată, plină de sens și de armonie.
Dacă vrei să afli despre ideile principale din carte înainte de a o împrumuta, ți-am pregătit un scurt rezumat.
Locul 2 – Harta parentingului modern, Shefali Tsabary
Prin acest ghid practic de parenting, autoarea oferă soluții pas cu pas, care ne învață pe noi, părinții, să punem capăt ciclurilor generaționale toxice și să ne creștem copiii altfel decât am fost noi crescuți, lăsându-i să fie autentici, independenți și sănătoși din punct de vedere emoțional.
Locul 1 – Cum să ne păstrăm copiii aproape, Gordon Neufeld și Gabor Maté
În „Cum să ne păstrăm copiii aproape”, doctorii Gordon Neufeld și Gabor Maté vorbesc despre tendința copiilor și a tinerilor de a se îndrepta spre cei de aceiași vârstă cu ei. Autorii atrag atenția la cum orientarea spre egali subminează coeziunea familială și încurajează o cultură agresivă și sexualizată. „Cum să ne păstrăm copiii aproape” oferă o explicație puternică pentru agresiunile școlare și violența în rândul tinerilor. Odată oferită o explicație, apare și o rezolvare.
Dacă vrei să afli despre ideile principale din carte înainte să o împrumuți, ți-am pregătit un scurt rezumat audio sau în variantă scrisă. Iar dacă preferi versiunea în limba maghiară, o găsești aici.
Autor: Ana Drăghicescu
Împărtășește și cu prietenii tai!
Ce este Bookster?
Mai mult decât o platformă, Bookster este o experiență faină. Colegii tăi sunt mai fericiți, iar entuziasmul lor se reflectă la nivelul business-ului.
Citește mai multe articole:
A început a V-a ediție a Kitului de Vacanță
A început a V-a ediție a Kitului de Vacanță Vară de vară, când soarele strălucește cu putere, iar gândurile noastre se îndreaptă spre relaxare și
Dezvoltarea angajaților: resurse alternative la cursurile online
Dezvoltarea angajaților: resurse alternative la cursurile online Pe lângă îmbunătățirea competențelor, investiția în dezvoltarea profesională și personală a angajaților contribuie și la creșterea productivității, retenția
Cum valorifici cunoștințele din cărțile de business: Transformă teoria în practică
Cum valorifici cunoștințele din cărțile de business: Transformă teoria în practică Cărțile de dezvoltare profesională pot oferi numeroase idei și strategii din experiența antreprenorilor și
Cum să rezolvi problemele de business ca Sherlock
Cum rezolvi problemele de business ca Sherlock Povesteam luna trecută despre cum, deși secțiunea de cărți de business nu duce lipsă de titluri, cititorii ar
Bookster transformă Bucureștiul într-un teren de joacă pentru iubitorii de cărți și mistere
Bookster transformă Bucureștiul într-un teren de joacă pentru iubitorii de cărți și mistere Bookster, platforma care aduce cărțile mai aproape de cititorii din România, lansează
Talentul ascuns al booksterilor
Talentul ascuns al booksterilor Primăvara aceasta, ne-am întrebat care sunt modurile surprinzătoare în care ies la suprafață calitățile fiecăruia dintre noi. Gândindu-ne că fiecare cititor