Concepte de business în grădina de legume

Hrana înseamnă dragoste, grijă și energie. Primul copil nu doar că mi-a schimbat viața, ci m-a făcut mult mai atentă la alegerile aparent simple pe care le fac. Cum ar fi ce cumpăr și ce mănânc. Așa a apărut pasiunea mea pentru grădinărit – acum mai bine de zece ani, din nevoia de a avea legume sănătoase. Mai văzusem în copilărie la mama cum creștea în fiecare an castraveți și câteva fire de ceapă, dar cam atât.

Visul meu era unul măreț. O grădină cu tot felul de legume care să ne fie suficiente și să nu mai merg la piață. Era o imagine ideală. M-am apucat de răsaduri și de planificat prima mea grădină fără să am idee ce reguli de grădinărit trebuie să respect. Chiar dacă la început am crescut și eu ca mama – doar câteva fire de roșii și câteva cuiburi de dovlecei, pasiunea mea a devenit mai puternică cu timpul.

OKR în grădină

Tot citind despre cum să-mi organizez timpul la birou, și cum să măsor mai bine ce fac, am ajuns să mă întreb dacă nu pot folosi aceste informații și în viața personală. Am avut în minte o întrebare simplă: care este lucrul cel mai important pentru mine în prezent, dar în următoarele 3 luni? Am ajuns la concluzia că nevoia de echilibru, de a separa activitățile de birou de cele casnice și de a-mi face timp pentru pasiunile care îmi aduc bucurie sunt lucrurile pe care aș vrea să mă concentrez. Și cum obiectivele pot fi și personale nu doar profesionale, am pus pe listă tot ce mi s-a părut important.

Frunze verzi

Întrucât pasiunea pentru grădinărit a fost una dintre activitățile care în trecut mi-au adus nu doar satisfacție emoțională, dar și rezultate, i-am facut un plan pe modelul OKR (Obiective și Rezultate Cheie), cum am învățat din cartea „Măsoară ce contează”, scrisă de John Doerr.

Obiectiv: Să produc legume sănătoase în grădina mea
Rezultatele la care trebuie să ajung pentru a-mi îndeplini obiectivul: 
  • Planificare gradină;
  • Start la răsaduri – Martie;
  • Sistem de udare – Aprilie;
  • Transplantarea răsadurilor – Mai;
  • Lucrări de întreținere – Iunie – Septembrie;
  • Recoltare – Iulie – Septembrie.
Cu ce am început

Grădina mea de legume a luat naștere mai întâi pe hârtie. Apoi, după ce am știut ce vreau să cultiv și am cumpărat semințele necesare, am semănat salată, ridichi și alte plante aromate în curte și am semănat roșii, ardei și vinete în ghivece. Pregatirea terenului, ce presupune smulgerea buruienilor și săparea pământului mi s-a părut partea cea mai solicitantă.

Răsadurile le-am ținut la fereastă până când am considerat că au crescut și este suficient de cald pe timpul nopții să le mut afară în pământ, la locul definitiv. Dar m-am grăbit. Le-am pus în pământ prea devreme. Am bifat primele două rezultate fără să țin cont de toate aspectele.

La începutul lunii mai, temperatura în timpul nopții a scăzut considerabil, ajungând pe la 4-5 grade. Astfel, plantele mele s-au oprit din creștere și au stat așa, mici, pană ce temperatura în timpul nopții a depășit 10 grade. Ardeii și vinetele au avut cel mai tare de suferit și mi-a fost teamă că nu vor supraviețui.

Rosie

Pentru udare, cel de-al treilea rezultat cheie care trebuia atins, am ales un sistem de picurare automat care udă singur în fiecare dimineață, ceea că mă ajută să economisesc mult timp.

Lucrările de întreținere precum legarea, copilitul și dirijarea plantelor nu se termină într-o zi, nici într-o săptămână, ci au loc pe toată perioada dezvoltării plantelor, însă sunt printre cele mai relaxante.

Pe langă roșii, ardei, vinete și dovleceii semnănați direct în pămân în luna mai, anul acesta am înființat culturi noi, pe suprafețe mici, pentru a vedea cum se comportă: mazăre, spanac, fasole galbenă, cartofi și porumb.

Ce am învățat

Plantele au nevoi diferite atât de plantare, cât și de întreținere. Am citit mai mult despre condițiile optime pentru fiecare specie și am descoperit cum le pot ajuta să crească mai sănătoase în funcție de asocierile pe care le pot face în grădină. În plus, am aflat de rolul florilor în creșterea legumelor, cum sunt galbenelele sau crăițele care resping anumiți paraziți și alte informații simple dar eficiente.

Ce aleg să nu mai fac

Să nu mă mai grăbesc.

Câți bani economisesc

Încă mai cumpăr legume, dar nu am abandonat visul de a crește în grădina mea tot ce am nevoie. Unele visuri nu trebuie atinse în totalitate, pentru că încă neatinse îmi dau energia necesară să le îndeplinesc. Sincer, nu am calculat care au fost costurile pentru înființarea grădinii, însă, nu mi-am propus să fac din grădinărit o afacere… încă. Cine știe pe viitor?

La bloc

Dacă locuiești la bloc, o jardinieră pe balcon este suficientă pentru o mini grădină de plante aromate cu salvie, pătrunjel, cimbru și busuioc. Dacă nu știi cum să începi, e suficient să cumperi pământ, un ghiveci sau o jardinieră și semințe. Iar dacă visezi la o grădină adevărată, Britta Riley are un video fain despre cum și-a cultivat hrană în propriul apartament sau cum poti crește legume în grădina de pe acoperiș au scris cei de la DOR un articol.

Dacă ești părinte

Cei mai mulți dintre copii nu au ocazia să vadă cum crește o roșie sau un fir de ceapă. Doar din planșele de la biologie vor afla care sunt etapele de dezvoltare ale unei plante. Să lucrezi cu pământul poate avea însă efect terapeutic atât pentru tine, cât și pentru cei mici care uneori au așa multă energie. Având grijă de o grădină de legume, copiii pot învăța mai mult decât despre cum cresc legumele. Pot învăța să fie responsabili, atenți și răbdători. Dacă îi vei da voie copilului tău să se murdărească și vei avea grijă și răbdare, veți putea vedea împreună cum acestea răsar și cresc.

Înființarea unei grădini de legume poate fi un proiect minunat pentru copii, care cu siguranță îi va captiva pe tot parcursul anului. Folosește orice ocazie să te apropii de copilul tău, să îl cunoști mai bine, să îl ajuți să crească un om responsabil, echilibrat și fericit. Întreabă-ți copilul ce știe el despre cum crește o plantă și bucurați-vă împreună de momente magice în natură, în fiecare zi, în fiecare clipă.

Din planul meu, lucrările de întreținere par să-mi ocupe cel mai mult timp. Dar și când se vor coace legumele… o sărbătoare a recoltei alături de cei dragi va fi un eveniment minunat de a încheia acest proiect și să-ncep planurile pentru grădina de anul următor. Dacă și tu folosești conceptele de business în viața personală, m-aș bucura să împărtășești cu mine reușitele tale dar și experiențele din care ai avut cel mai mult de învățat.

Împărtășește și cu prietenii tai!
Ce este Bookster?
Ce este Bookster?

Mai mult decât o platformă, Bookster este o experiență faină. Colegii tăi sunt mai fericiți, iar entuziasmul lor se reflectă la nivelul business-ului.

Vezi toate articolele!

Citește mai multe articole:

Noutăți

Talentul ascuns al booksterilor

Talentul ascuns al booksterilor Primăvara aceasta, ne-am întrebat care sunt modurile surprinzătoare în care ies la suprafață calitățile fiecăruia dintre noi. Gândindu-ne că fiecare cititor

Noutăți

Lecții de leadership din literatură

Lecții de leadership din literatură Încă de acum 5000 de ani, din „Arta războiului”, scrisă de generalului chinez Sun Tzu sau de acum 500 de

Noutăți

S-a lansat aplicația Bookster

Aplicația Bookster aduce cărțile și mai aproape de angajații din România Bookster, brandul care oferă angajaților acces la peste 130.000 de cărți și resurse de

Facem din citit un obicei îndrăgit