Pe scurt - Work Rules! de Laszlo Bock

Îmi doresc un mediu de lucru caracterizat de libertate, creativitate și joacă. Așa am ajuns să citesc  „Work Rules” –  cu nevoia de a afla ce mi-a lipsit în organizațiile unde am lucrat și cum aș putea răspunde acestor nevoi de acum înainte.

Am rezumat în acest articol câteva dintre lucurile faine pe care mi-ar plăcea să le găsesc în procesul de recrutare din fiecare companie. Iar dacă ești mereu pe fugă, am împărțit articolul în trei părți pe care le poți citi pe rând, atunci când ai doar 2 minute libere la dispoziție.

Succesul companiei depinde de angajați

Laszlo Bock, fost director pentru Operațiuni de Personal la Google, scoate în evidență în această carte câteva dintre practicile de HR care fac din Google o companie pentru care mi-aș dori să lucrez.

Uite câteva dintre dintre ele:

Succesul oricărei companii depinde de angajații săi. Astfel, una dintre regulile lui Laszlo este să angajăm doar oameni mai buni decât noi, să angajăm candidați care demonstrează reziliență și care au abilitatea de a depăși greutățile. Din acest motiv, investițiile în personal ar trebui să cântărească mai greu în prima parte a procesului: atragerea, evaluarea și cultivarea noilor angajați. Apoi, rolul organizației este acela de a le oferi acestor oameni un mediu caracterizat de libertate dar și beneficii care le pot economisi timp și care le pot îmbunătăți sănătatea și productivitatea.

Am acceptat ușor ideea că de fiecare dată când un manager renunță puțin la control, creează o oportunitate ca echipa să progreseze și că astfel își oferă și el timp pentru noi provocări. Spune așa de bine Laszlo că managerii slujesc echipa… că ar trebui să se concentreze pe rezolvarea problemelor și să le ofere surse de inspirație. Mi-a plăcut și ideea de a te înconjura de persoane care pot rezolva nu doar problemele de azi ci și pe cele care pot apărea în viitor.

Însă, poate cel mai important lucru cu care am rămas este să sărbătorim realizările în echipă și să lăudăm inclusiv eșecurile din care am învățat lecții importante.

Ce întrebări să pui și să-ți pui

Povestește-mi un moment în care ai avut dificultăți în a lucra cu cineva. De ce au apărut aceste probleme? Ce ai făcut pentru a remedia situația? Ce ai fi putut face diferit?

Acesta este setul de întrebări pe care îl folosesc la fiecare interviu când vreau să aflu mai multe despre cum lucrează fiecare candidat în echipă. Eu lucram mai bine singură înainte să mă angajez la Bookster, însă, apreciez din ce în ce mai mult grupul din care fac parte și faptul că mă pot baza pe colegii mei să găsim cele mai bune soluții la orice probleme.

Pentru a susține spiritul de echipă în această perioadă, avem întâlniri recurente cu ajutorul cărora ne aliniem prioritățile comune. Recunosc că nu m-am pregătit de fiecare dată pentru aceste întâlniri, însă, după ce am citit cartea scrisă de Laszlo Bock am înțeles că pot obține mai mult de la ședințe, cu puțină pregătire înainte și o recapitulare scurtă la final. 

Astfel, indiferent dacă este vorba despre o întâlnire one-on-one sau una la care participă mai mulți colegi, uite ce să te întrebi înainte:

  • Care sunt obiectivele pentru această întâlnire?
  • Cum crezi că va răspunde fiecare?
  • Cum ai de gând să abordezi un subiect dificil?

…dar și după:

  • Cum a mers abordarea?
  • Ce am învățat?
  • Ce fac altfel data viitoare?

Această abordare m-a ajutat să experimentez, să pun mai multe întrebări, să testez lucruri noi, să observ ce se întâmplă în orice moment și să încerc să obțin cele mai bune rezultate.

De asemenea, după fiecare proces în care te implici, este utilă o sesiune formală de debriefiengpe o structură simplă:

  • Ce ar trebui să fac diferit?
  • Ce am învățat?
  • Pe care dintre idei le voi ignora?

 

Când să investești timp și ce să faci când greșești 

Dacă și pe te tine te preocupă dezvoltarea personală și profesională, cu siguranța te-ai lovit ca mine de aceeași lipsă a timpului. Laszlo Bock ne recomandă să investim timp doar în cursurile/activitățile care ne schimbă comportamentele care ne fac mai mult rău decât bine și ne învață și cum să măsurăm rezultatele obținute. În plus, dacă exersăm în mod conștient și împărțim lecțiile în fragmente mici și ușor digerabile, putem avea mai mult succes și nu simțim așa tare presiunea timpului.

De când lucrăm de acasă, timpul pare că este și mai scurt. O criză, cum a fost situația creată de covid, este însă o oportunitate de a avea impact. Lazslo ne recomandă ca atunci când apare o situație excepțională, să lăsăm orice altceva și să ne ocupăm de rezolvarea situației urgente.

Fiind confruntați cu situații noi, nu putem controla totul și uneori rezultatele obținute nu sunt cele dorite. Daca ți se întâmplă și ție să greșești, uite ce ne sfătuiește autorul:

  • Recunoaște-ți greșeala și fii transparent.
  • Primește sfaturi din toate părțile și repară ce s-a stricat.
  • Apoi, află care e morala situației și învață-i și pe alții să nu repete aceeași greșeală.

Și practică mindulfulness (un anumit tip de atenție intenționată, necritică și orientată spre momentul prezent).

Amintirile rămân cu noi pentru totdeauna și la fiecare loc de muncă ar fi fain să avem un sentiment de comunitate și să ne asumăm misiunea companiei.

 

Împărtășește și cu prietenii tai!
Ce este Bookster?
Ce este Bookster?

Mai mult decât o platformă, Bookster este o experiență faină. Colegii tăi sunt mai fericiți, iar entuziasmul lor se reflectă la nivelul business-ului.

Vezi toate articolele!

Citește mai multe articole:

Noutăți

S-a lansat aplicația Bookster

Aplicația Bookster aduce cărțile și mai aproape de angajații din România Bookster, brandul care oferă angajaților acces la peste 130.000 de cărți și resurse de

Facem din citit un obicei îndrăgit