Nu există suficient timp într-o zi pentru toate lucrurile pe care le-am putea face – de fapt, nu există nici măcar suficient timp pentru toate pe care ne-am dori să le facem. Ideea că uneori ni se pare că nu avem destul timp pentru citit este doar o consecință a faptului că nu găsim destul timp pentru nimic. Pe noptieră crește un teanc de cărți necitite, o grămadă virtuală de articole interesante adună praf digital, iar simplul act de a citi începe să pară un lux. Dar cititul nu ar trebui să fie un motiv în plus de îngrijorare, ci de bucurie. Valoarea cititului nu ni se dezvăluie, însă, atunci când citim mult, ci atunci când suntem dispuși să acordăm suficientă atenție lucrurilor care contează pentru noi. A citi înseamnă a găsi tipare în haos, soluții printre blocaje și, poate cel mai important, alte perspective decât ale noastre.

În plus, cititul nu este niciodată o activitate solitară, ci un prilej de a ne conecta cu cei din jur. Echipele cresc doar împreună. Dar soluția nu este să trimiți colegilor sau angajaților volume din Proust și să aștepți momentul „aha!” (nu o să vină). Dar o echipă care citește transformă asimilarea de cunoștințe într-un scop colectiv.

Porții mici, impact mare: regula celor 15 minute 

Regula e valabilă pentru orice drum pe care îl ai de făcut: nu începi cu un maraton. Dedică, în fiecare zi, 15 minute. Fără presiune. Doar 15 minute pentru a lua o carte, a răsfoi un articol sau a te pierde într-un capitol. Constanța este mai importantă decât volumul. Unele dintre cele peste 1300 de companii care au ales Bookster și-au construit colecții de cărți și articole în jurul unor teme sau valori pe care vor să le cultive în interiorul echipelor. Colecții pentru lideri? Sau pentru cei la început de drum? Pentru echipa de marketing? Pentru cei caută un echilibru sănătos între viața personală și profesională? 15 minute în fiecare zi îți pot aduce valoare, claritate și, de cele mai multe ori, bucurie.  

Puterea surprinzătoare a poveștilor comune 

Încurajează parteneriatele de lectură. Două minți pot aprofunda un concept nou sau analiza diferit un text, aducând perspective valoroase. Organizează un club de carte în care echipa să poată schimba opinii, să obțină și să ofere un plus de valoare în jurul temei alese. În plus, un club de carte este ocazia perfectă pentru a face o punte cu lumea reală: care sunt aplicațiile practice ale unei cărți, pentru proiectele curente sau provocările întâmpinate? 

Îmbrățișează varietatea pentru a vedea ce funcționează pentru tine.  

Cititul este o poartă de intrare spre o lume întreagă de cunoaștere. Dacă un text ți-a stârnit curiozitatea, mergi mai departe și află mai multe despre subiectul respectiv – poate videoclipurile  te inspiră, sau poate rezumatele audio te ajută să îți fixezi cunoștințele. Lectura ar trebui să fie flexibilă și accesibilă pentru diferite stiluri de învățare.  

De unde poți începe

 Marțianul, de Andy Weir 

  • Nu trebuie să fii pasionat de Science Fiction ca să apreciezi povestea unui astronaut care se trezește singur pe Marte și care trebuie, cu inventivitate și multă hotărâre, să se lupte pentru supraviețuire.
  • Cartea se citește foarte ușor și e scrisă cu umor și atenție la procesul căutării de soluții la probleme aproape imposibile.
  • E o poveste despre un om într-o situație extremă. Dar, uneori, tocmai situațiile excepționale scot în evidență frumusețea care poate fi găsită în fiecare dintre noi.

Omul care își confunda soția cu o pălărie, de Oliver Sacks  

  • Studii de caz fascinante ale afecțiunilor neurologice unice ale pacienților lui Oliver Sacks, dezvăluind ciudățeniile și minunile creierului uman.
  • Sacks scrie cu rigoare științifică și compasiune, creând o carte care este în același timp și emoționantă.
  • Vei rămâne uimit de complexitatea creierului după ce vei termina această carte (și o vei termina rapid).

The Lean Startup, de Eric Ries

  • Cartea aceasta a revoluționat modul în care startupurile abordează dezvoltarea produselor și inovația. O pledoarie pentru învățare validată, experimentare rapidă și feedback din partea clienților. 
  • Toate conceptele sunt prezentate clar și aplicabil, așa că fiecare pagină este captivantă și utilă.
  • Toți colegii mei de la Bookster a citit această carte care a oferit instrumente valoroase întregii echipe. +1 la recomandări de la toți angajații Bookster. 

 

Autor: Ana Drăghicescu